Solceller i 2021

Jun 23, 2021 | Bærekraftig Utvikling, Ny Teknologi

Solcellepaneler kan for mange fremstå som en eldre form for fornybar energi. Det er dermed lett å tenke at solcellenes æra snart er tilbakelagt. Derimot ser man en stødig utvikling i nyere tider – også rettet mot den individuelle forbrukeren. 

Har solcelleteknologien stagnert? 

Det kan virke som om solceller og solcellepaneler alltid har vært til stede som en mulig teknologi for å generere fornybar energi. Alle har vi sett et slikt panel på film og tv, eller ved større driftsanlegg. 

Faktisk ble den teknologien solceller i dag er basert på oppfunnet allerede på 1800-tallet. 

Samfunnsmessig og teknologisk utvikling går likevel stadig fortere, og det kreves hele tiden større tiltak for å stanse den kommende krisen. Mange tenker kanskje derfor at vi behovsmessig har forbigått det mulige potensialet for hva solceller kan bidra med på veien mot en grønnere fremtid. Skal vi nå klimamålene i tide må vi tenke nytt! … Eller? 

Solcellenes renessanse  

Tidligere i år uttalte gründer-geni Elon Musk følgende på National Guvernors Association Summer Meeting: “If you wanted to power the entire U.S. with solar panels, it would take a fairly small corner of Nevada or Texas or Utah”. Det går troll i ord, og med Musk er dette tilsynelatende sant oftere enn med noen andre. 

Som bare én faktor kan dette mulig være med på å presse markedet og forskningen ytterligere slik at den eksisterende teknologien blir enda bedre. Den er faktisk allerede milevis forbi hva mange tror. 

Samtidig er det å forvente at den stadige søken etter nye løsninger på vår tids største problematikk ikke bare vil se etter nye ideer – men spinne videre på hva vi allerede vet.  

Å bedre tilrettelegge for og forbedre eksisterende teknologi har potensialet til å skape raskere endring enn om vi alltid skal være banebrytende. I klimaspørsmålet handler det dermed ikke bare om hvordan teknologien skal kunne bedres. Det handler også om hvordan vanlige mennesker skal kunne inkorporere teknologien i egen hverdag. 

Hvordan kan du bli med inn i fremtiden? 

Det er ikke lenger slik at solceller er forbeholdt bedrifter, stat og hyperteknologiske selskaper – ei heller er det en nisje for den spesielt interesserte. Å ta i bruk solceller i det private hjem blir stadig lettere og mer tilgjengelig for den enkelte forbruker. 

Flere har kanskje allerede et lite panel til å lade mobilen på tur eller lamper i hagen som drives av solceller. Selv om det ikke er det største grepet, er det fortsatt til hjelp i den grad vi løser et behov på en riktig måte. 

Om en virkelig ønsker å bidra mot det grønne skiftet uten å omvelte hele hverdagen, kan det å gå til anskaffelse av solcellepaneler til større områder være like så enkelt og brukervennlig. Enten man leaser eller kjøper helt egne, finnes det folk der ute som gjør jobben for deg. Alt du trenger å tenke på hvor god plass du har.

Det er ikke så vanskelig, tungvint og lite effektivt man skal ha det til. Solcellepaneler kan spare deg titusenvis av kroner – og klimamessig sparer en tonnevis med naturressurser. Det kan tidvis totalt fjerne en behovet for å kjøpe strøm som er produsert på en måte som trekker oss alle i feil retning i den situasjonen vi er i. 

Økonomisk og lettvint 

Selv her i landet er det ikke bare besparende for naturens ressurser å ha eget solcellepanel. Ved å installere solcellepaneler på taket hjemme eller på hytta er det flere norske private husholdninger som periodevis gjør opp for energiforbruket med hvor mye de selv klarer å produsere. 

Med andre ord: Det er mulig å få strømregningen til å gå i null i enkelte måneder – og det med god samvittighet. I noen tilfeller er det også mulig å selge strømmen tilbake til selskapene! Det, om noe, må jo være et trekkplaster for å vekke enhver til å bidra der man kan. 

Solceller i Norge 

Ja, det er mulig å utnytte solcellepanelenes kraftgenerering – også her i kalde, lille Norge. Faktisk er det slik at dagens solcellepaneler yter best under kaldere temperaturer, i rundt 5 minusgrader. Solens stråler skinner gjennom både regn og tynnere lag med is – og kan derfor være en god måte å redusere klimaavtrykket uansett hvor i landet man bor.