Slik gjør du jeansene dine mer bærekraftige

Nov 10, 2020 | Bærekraftig Utvikling

Det skal mellom 1900 og 7000 liter vann til for å dyrke, farge og behandle bomull som brukes i et par jeans. I tillegg kreves det energi for å produsere, transportere og ta vare på jeansene. 

Sammenlagt går det med vanvittig mye vann og energi til ett eneste par bukser. Heldigvis kan du bidra til å redusere forbruket. 

Industriell forurensning av vann

Beregninger har vist at 20% av all industriell vannforurensning i hele verden er knyttet til produksjonen av klær. Mengden vann som brukes til dyrking av bomull blir noen ganger oversett ved beregningen av et sant miljøfotavtrykk, men faktum er at vannbruken har en enorm innvirkning på miljøet. 

Fra dyrking av bomull til farging og produksjon av tekstiler, er vann en viktig komponent. For å dyrke bomull til en enkel t-skjorte kreves det ca. 2700 liter vann. Faktisk går så mye som 70% av det globale vannforbruket til jordbruk. 

Industriavfall

Mange industrianlegg bruker ferskvann til å lede avfall vekk fra anlegget. Dette vannet finner så veien til elver, innsjøer og hav. Forurensning fra industrielle kilder inkluderer blant annet:

  • Bly
  • Kvikksølv
  • Fosfater
  • Svovel

Energiforbruk til vask og tørk

Det kreves svært mye energi for å produsere og transportere et par jeans, men aller mest energi går faktisk til å ta vare på plagget. En vanlig klesvask bruker omtrent 150 liter vann, og i tillegg til dette bruker tørketrommelen fem ganger så mye energi som én klesvask. 

Bli en bærekraftig forbruker

Hvis du har lyst på en mer bærekraftig garderobe, bør du starte med å kjøpe brukt. Det er mange flotte vintagealternativer der ute, både på nett og i butikk. Det er bare å begynne å lete, så får du raskt teken på det. 

Det kan imidlertid være vanskelig å kjøpe jeans brukt, ettersom denim kan bli slitt, strukket ut og miste passformen over tid. Dersom du må kjøpe et helt nytt par jeans, bør du velge et etisk motemerke. 

Klimavennlig klesvask

Ved å la være å putte jeansene dine i tørketrommelen, kan du spare en tredjedel av klimafotavtrykket. Du kan også redusere energiforbruket ved å vaske klærne i kaldt vann, ettersom enzymene i moderne vaskemiddel fint greier å fjerne flekker og smuss ved lavere temperaturer. Med mindre jeansene dine har oljesøl på seg, er dette helt tilstrekkelig. 

Bærekraftig produksjon

Både produksjon og transport kan foregå på bærekraftige måter, for eksempel ved bruk av fornybar energi fra kilder som vann og sol. Det kan også gjøres uten overdreven bruk av vann, som gjerne er slik økologisk bomull lages. 

Bruk forbrukermakten

Mange klesmerker har tatt et aktivt standpunkt i kampen mot klimaendringer, og det er enklere enn noen gang å velge et etisk merke. Trenger du hjelp til å ta bevisste valg, kan du for eksempel bruke apper og tjenester som Good On You når du handler. 

Du kan også leve etter de tre R-er: Reduce, Reuse, Recycle.