Skal du kjøpe elbil? Dette bør du vite

Nov 10, 2020 | Grønn Energi

Det er mange gode grunner til å kjøpe elbil i Norge. Er du usikker på om du skal velge elektrisk drivkraft eller forbrenningsmotor? I denne artikkelen får du gode råd om alt fra kjøp av bruktbil til grønne billån. 

Elbiler i Norge

Ingen andre land i verden har flere elbiler per innbygger enn Norge. Halvparten av alt nybilsalg i Norge er nå elektrisk, og bilene det kjøpes mest av i år er Audi e-Tron, e-Golf, Nissan LEAF og Tesla Model 3. 

Norge har lyktes godt med satsingen på elbil fordi vi har en klimapolitikk som gjør det enkelt og givende å være miljøbevisst. Her er de viktigste årsakene til at det har gått så bra med elbil:

Høy ladekapasitet

En stor årsak til at elbilsalget i Norge er så høyt, er fordi vi har gode muligheter til lading langs veiene over hele landet. Ved utgangen av 2020 finnes det over 17 000 ladepunkter i Norge fordelt på ca. 3000 ladestasjoner. 

Den høye ladekapasiteten, kombinert med utvidet rekkevidde på nyere elbiler, gjør at begrep som “rekkeviddeangst” for lengst er utdatert her til lands. 

Enkel og rimelig kjøring

Elbiler har en rekke fordeler på norske veier. Man slipper å betale merverdiavgift og engangsavgift, noe som gjør det økonomisk gunstig å kjøpe elbil i Norge. Man har også fritak fra bompenger eller reduserte takster over hele landet, og kan kjøre i de fleste kollektivfelt. 

I tillegg kan man parkere gratis på en rekke kommunale parkeringsplasser på gaten i mange norske byer, og mange steder er det gratis kommunal lading.

Bedre billån

I tillegg til de økonomiske fordelene nevnt over, er også selve billånet rimeligere når man velger elektrisk. Et såkalt grønt billån gir låntakeren en rekke fordeler som lavere rente, mindre gebyrer og en bedre nedbetalingsplan. 

Kombinert gjør alle disse fordelene Norge til et av verdens beste land for bilister som velger klimavennlige biler. 

Kjøpe brukt elbil

Et grønt billån kan også brukes til å kjøpe elektrisk bruktbil, og et enkelt søk viser at det ligger i overkant av 5000 elbiler til salgs på Finn.no. Det var kanskje risikabelt å kjøpe brukte elbiler for noen år siden, men i dag er situasjonen en ganske annen. Du kan få tak i elbiler for rundt 25 000 kroner uten nevneverdige feil eller mangler. 

Elektriske bruktbiler har ikke den lengste rekkevidden, og det hadde de trolig heller ikke i ny tilstand. De minste bilene er også de som har lavest rekkevidde, men skal du ha en praktisk bybil kjører du neppe mer enn 50 km per dag. Dette behovet dekkes av de fleste brukte bilene som ligger ute til salgs. 

Er du ute etter et bruktbilkupp bør du se etter disse elektriske bilene:

  • Mitsubishi i-Miev 
  • VW e-Up
  • Første generasjon Nissan Leaf

Tenk på dette når du skal kjøpe brukt

Her er noen gode råd til deg som skal kjøpe elektrisk bruktbil fra privatperson:

  • Årsmodell: Det anbefales på generelt grunnlag ikke å kjøpe biler som er eldre enn 2011-modeller, fordi man da er over på en eldre generasjon elbiler som gjerne har en eldre batteriteknologi. 
  • Batteri: Kjøp en bil som er under åtte år gammel, da garantien fortsatt gjelder. De fleste elbiler selges med batterigaranti som dekker det som kommer først av åtte år eller 160 000 kilometer. 
  • Rekkevidde: En rekkevidde på 7-10 mil er mer enn godt nok for daglig småkjøring.
  • Tilstandsrapport: En full NAF-test koster 2390,- for medlemmer, og 2990,- for ikke-medlemmer. Det kan være verdt å bruke de ekstra kronene for å slippe kostbare feil og mangler i fremtiden. 

Renteeksempel: 4,50% 200.000,- o/7 år. Månedskost. 2.924,-. Tot. 203.551,-