Seks gode råd: Slik handler du mer miljøbevisst

Sep 8, 2021 | Bærekraftig Utvikling

Klesindustrien er en klimaversting som har en negativ påvirkning på miljøet. Her kan du lese hvordan du kan du kan ta grønnere valg når du kjøper klær.

En FN-rapport fra 2019 viste at klesindustrien står for større utslipp av drivhusgass-volum enn all flytrafikk og sjøfart i verden. Bare det å produsere et par jeans gir et utslipp på 33,4 kilo CO2, noe som kan sammenlignes med en biltur på 111 kilometer. 

Det tyder på at vi alle må ta mer bevisste valg når vi kjøper klær – men hvordan? Her får du noen enkle tips til hvordan du kan redusere din egen påvirkning på miljøet. 

1. Se hva du har i skapet fra før av

Når man er ute og handler, er det lett å glemme hva man har i skapet fra før av. I SIFO-rapporten «Klesforbruk i Norge» kom det frem at vi en gjennomsnittlig innbygger i Norge kaster hele 23 kilo klær i året. 

Mange kjøper trendplagg som bare brukes et par ganger eller blir hengende i skapet med merkelappen på. Derfor er det alltid lurt å vite hva man har før man kjøper noe nytt. Kanskje har du en kjeller- eller loftsbod hvor du har lagret plagg du ikke har fått bruk for? 

Ved å gå gjennom disse plaggene, kan det hende du finner noen gamle skatter som fortjener å bli vist frem igjen.

2. Unngå impulsshopping

De fleste av oss har gått på noen smeller hvor vi kjøper ting vi egentlig ikke trenger på impuls. Spesielt fristende virker det når man kan gjøre gode «kupp» eller om plagget er på salg. Kjedebutikkene kvitter seg ofte med forbigående trendplagg ved å redusere prisen. 

Dessverre er det ofte disse plaggene bare blir brukt et par ganger. Prøv å unngå impulskjøp og spar heller opp til noen kvalitetsplagg som varer lenge. Klassiske og tidløse plagg kan brukes til det meste, og trenger ikke å byttes ut så ofte.

3. Velg kvalitetsmaterialer

Dette bringer oss over på neste punkt, nemlig hvilke materialer som er mest bærekraftige. Klær av naturfibre som ull, lin og silke er bedre for miljøet enn syntetiske materialer som Polyester. 

Disse materialene behøver ikke å vaskes like ofte, og har ofte bedre varmeregulerende egenskaper. I tillegg avgir ikke naturlige materialer mikroplast ved vask og bruk slik som syntetiske materialer gjør.

4. Kjøp brukt

Et annet tips er å handle brukt fremfor å kjøpe noe helt nytt. I butikker som Fretex og Uff kan man finne alt fra klær fra de store kjedene til dyre designerplagg – det er utrolig hva folk gir bort. 

Gjenbruksapper som FINN og Tise og leietjenesten Fjong har også blitt veldig populære de siste årene. Det er spesielt lurt å sjekke disse appene hvis du ser etter et plagg som ikke finnes i butikkene lengre. 

5. Miljøvennlig klesvask

Mange av oss vasker klærne våre langt mer enn vi må. Noen ganger holder det å lufte plagget eller fjerne eventuelle flekker med en klut. Når du vasker klær, unngå å bruke tøymykner og prøv gjerne å bruke mindre vaskepulver enn det som står angitt. 

Klærne blir ofte rene med bare en halv dose vaskemiddel, skriver Framtiden i våre hender. Pass på å fylle vaskemaskinen helt og vask klærne på lavest mulig temperatur. 

6. Reparer det du har istedenfor å kjøpe nytt

Å ta vare på klær og sko er bra både for lommeboken og miljøet. Hvis du har noen gode kvalitetsplagg eller sko i skapet, så behandle dem godt slik at de varer i mange år. Reparer plaggene du har istedenfor å kjøpe nye. 

En bluse som har mistet en knapp eller en kjole som har fått et hull kan enkelt repareres hjemme. Hvis du har et plagg som trenger mer omfattende forandringer, kan du også levere plagget til en skredder. 

Les også: Slik gjør du jeansene dine mer bærekraftige